In cautarea urmelor

“In cautarea urmelor – Studiul mostenirii totalitarismului in Europa de Sud-Est” este un program de burse oferit de Fundatia Robert Bosch in colaborare cu Literaturhaus Berlin si Herta Muller.

In multe tari est-europene care pana la sfarsitul anilor ’80 au fost guvernate de sisteme comuniste, trecutul recent nu a fost inca indeajuns prelucrat, analizat si discutat public. Acest lucru este valabil si pentru regimurile anterioare autoritare nationaliste si soviniste. Din aceasta cauza, in multe din aceste tari, perioade de pana la 60 de ani sunt ori lasate neacoperite din punct de vedere istoric, ori descrise prin interpretari subiective incomplete,
false sau tendentioase.

In urmatorii patru ani vor fi finantate proiecte in Romania (2012/13), Bulgaria (2013), Serbia (2013/14) si Croatia (2014/15), care se ocupa de prelucrarea, analizarea si prezentarea dictaturilor din aceste tari. Pot fi acordate cate doua burse de cercetare pe an. Fiecare bursa este dotata cu 12.000 de euro.

Se finanteaza carti, documentare sau reportaje radio. Bursa va urma sa acopere costurile zilnice, precum si cele legate de cercetare, analiza, calatorie si de materiale de lucru.

Data limita pentru inscriere este: 31 ianuarie 2012

Mai multe informatii:
http://www.bosch-stiftung.de/content/language2/html/38866.asp
http://www.bosch-stiftung.de/content/language2/downloads/Spurensuche_Ausschreibung_Rumaenisch.pdf
(in romana)

Sursa: Eurodesk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.