Finalizare proiect “Help Me Prepare for My Life – II”

Asociaţia ADESCO din Cluj-Napoca a desfăşurat în perioada 1 iunie – 31 octombrie 2013 proiectul „Help Me Prepare for My Life – II”, proiect finanţat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acțiune”- Acțiunea 2, Serviciul European de Voluntariat. Scopul proiectului a constat în găzduirea a doi voluntari străini, timp de 5 luni, pentru a desfășura activități menite să contribuie la procesul de incluziune în societate a tinerilor cu oportunități reduse, inclusiv prin dezvoltarea abilităților artistice și antreprenoriale ale acestora. Beneficiarii proiectului au fost cele opt fete, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, aflate în plasament la Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” din Cluj-Napoca, demersul venind în sprijinul procesului de integrare socio-profesională al acestor tinere.

Proiectul a reprezentat o continuare a unei inițiative similare, “Help Me Prepare for My Life”, care a găzduit doi voluntari SEV pentru o perioadă de 12 luni. Scopul proiectului a fost continuarea activităţilor începute de primii voluntari şi, în plus, realizarea unei strategii de comunicare cu scopul de a creşte nivelul de vizibilitate al centrului în rândul mediului de afaceri şi al populaţiei, cu scopul de a obține sprijin pentru buna desfăşurare a activităţilor de aici.

Dintre activităţile desfăşurate de cei doi voluntari din Polonia și Spania: jocuri în parc, jonglerii, aerobic, vizionarea de filme la cinematograf, meditaţii de limba engleză / spaniolă, chitară, precum şi sprijin pentru realizarea temelor. De asemenea, voluntarii au însoţit fetele la Aqua Park, în diferite excursii, au organizat activităţi educative (spre ex. “Ce ştii despre ţara ta?”), introducere în noţiuni de prim ajutor, şi au contribuit la organizarea Târgului de vară.

Pentru a informa cât mai multe persoane despre situaţia copiilor aflaţi în plasament la Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” şi a sprijni activitatea de strângere de fonduri, voluntarii au realizat calendare pentru anul 2014 cu fotografiile fetelor, au organizat 2 expoziţii tematice “Emotions”şi “I’m part of this city”, au realizat videoclipul “Fashon me” – http://vimeo.com/74711765 precum şi prezentarea finală a activităților din cadrul proiectului – “ConCLUJonshttp://www.youtube.com/watch?v=_nC05ngsMOw

Impresiile voluntarilor la sfârşitul proiectului:

Dorota Gwoździńska, 30 de ani, Polonia

“Sunt foarte bucuroasă că am participat în acest proiect. Cred că benefiaciarii proiectului – fetele de la Casa Maria-Gabriel, s-au bucurat de activitățile propuse și au dobândit noi abilități.

Cluj-Napoca este locul perfect pentru a trăi, eu sunt foarte fericită că proiectul nostru a avut loc aici. Există o mulțime de locuri unde se poate merge în timpul liber, am întâlnit prieteni români frumoși, care sunt foarte ospitalieri și ne-au arătat România adevărată.

Cu siguranță aș recomanda tuturor programul SEV, deoarece este o oportunitate  foarte bună de a afla mai multe despre tine, a învăța cum să trăiești într-un mediu străin, ai posibilitatea de a îți testa abilitățile și capacitatea de adaptare, de învățare cum să faci față dificultăților de zi cu zi, despre deschiderea către alte culturi, precum și posibilitatea de a-ți face cunoștințe noi și de a construi prietenii durabile, de a-ți îmbunătăți competențelor lingvistice, posibilitatea de a călători și de a explora noi părți ale lumii, sentimentul că faci ceva bun pentru alții și, mai presus de toate, ai parte de experiență, aventură și amintiri pe care nimic nu le poate înlocui.”

Victor Outeiro Romay, 30 de ani, Spania

“Proiectul a fost o experiență incredibilă, așa cum m-am așteptat. Un fost voluntar ne-a arătat în câteva ore cum a fost viața în casă și apoi am început activitatea noastră, lucru care ne-a obligat să lucrăm mai mult la dezvoltarea de activități. Datorită acestui proiect abilitățile mele sociale s-au îmbunătățit foarte mult, dezvoltarea personală fiind poate cel mai important obiectiv pentru mine.  Această dezvoltare va fi utilă  pentru următoarele locuri de muncă și pentru viață în general.

Îmi place România și poporul său, poate pentru că sunt aproape de poporul spaniol. Am făcut o călătorie în jurul României cu autostopul, și am avut numai experiențe bune cu poporul român. Orașele și natura sunt de asemenea, frumoase. Vechile centre de orașe, precum Sibiu și Sighișoara, sunt magice, și atunci când traversezi Carpații se pot vedea locuri incredibile.

Clujul este orașul perfect pentru o persoană tânără. Nu este orașul cu cel mai frumos centru vechi sau cele mai bune monumente, dar sunt o mulțime de oameni plini de viață și bună dispoziție. Viața de  noapte în Cluj este, probabil, cea mai bună din România.”

Detalii suplimentare despre proiect pot fi solicitate la adresa office@adesco.ro

 

tINERET IN ACTIUNEServiciul European de Voluntariat – SEV oferă oportunitatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani de a participa, individual sau în grup, la o activitate de voluntariat în străinătate, în beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfășoară într-o țară străină, pentru o perioadă de la 2 la 12 luni (termen lung).

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a ANPCDEFP.

One Reply to “Finalizare proiect “Help Me Prepare for My Life – II””

  1. Pantalonii ca pantalonii dar ce ti-ai facut la par?:X Vad ceva decoliis acolo care banuiesc ca se poate face numai daca ai cu ce(par adica, ceea ce eu nu am:)))You look lovely, of course:P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.