“Help Me Prepare for My Life – II”

Asociaţia ADESCO din Cluj-Napoca desfăşoară, în perioada 1 iunie – 31 octombrie 2013, proiectul  „Help Me Prepare for My Life – II”, proiect finanțat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acțiune”- Acțiunea 2, Serviciul European de Voluntariat (SEV). Scopul proiectului constă în găzduirea a doi voluntari străini, timp de 5 luni, pentru a desfășura activități menite să contribuie la procesul de incluziune în societate a tinerilor cu oportunități reduse, inclusiv prin dezvoltarea abilităților artistice și antreprenoriale ale acestora. Beneficiarii proiectului sunt cele opt fete, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, aflate în plasament la Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” din Cluj-Napoca, proiectul venind în sprijinul procesului de integrare socio-profesională al acestor tinere fete.

Proiectul reprezintă o continuare a proiectului “Help Me Prepare for My Life”, care a găzduit pentru o perioadă de 12 luni, între 1 martie 2012 și 31 februarie 2013, două voluntare SEV, din Letonia și Scoția, și are drept scop continuarea activităţilor începute de primii voluntari SEV şi, în plus, realizarea unei strategii de comunicare, cu scopul de a creşte nivelul de vizibilitate al centrului în rândul comunității clujene, al mediului de afaceri, dar şi al cetățenilor care pot şi doresc să sprijine material buna desfăşurare a activităţilor de aici.

Victor Outeiro Romay provine dintr-un mic oraș înconjurat de mare din nord-vestul Spaniei, în Galiția. ”Părinţii meu au venit în acest oraș dintr-un oraș pescăresc, numit Malpica. Am crescut în apropiere de acel loc și asta face parte din caracterul meu. Sunt o persoană curioasă. Iubesc cinematografia și muzica. Ascult muzică la căști oriunde merg și merg foarte mult cu bicicleta. În orașul La Coruna există o promenadă, unde se poate merge cu bicicleta. Îmi plac foarte mult activitățile outdoor, precum jongleria, slackline (echilibristică pe o bucată de chingă întinsă între două puncte), mersul pe monociclu și altele, și orice activitate care se poate practica în parc sau pe plajă. Îmi place să călătoresc. În ciuda faptului că am diplomă tehnică în Sunet și IT, am lucrat înainte să vin la Cluj ca recruiter pentru o organizație care activează pentru bolnavii de leucemie – Josep Carreras Foundation. Acel job a constat în a fi în stradă 4 ore pe zi și a discuta cu oamenii, pentru a promova și atrage fonduri pentru ONG.

Am luat decizia să particip la un program SEV din mai multe motive: 1 – pentru a locui în străinătate. E incredibil să trăiești într-un loc nou cu o limbă și cultură diferită. Într-un oraș nou ai ocazia să descoperi multe lucruri noi, să cunoști oameni, să ai parte de experiențe frumoase. 2 – să învăț despre viață. Voluntariatul te ajută să înveți diferite lucruri pe care nu le înveți în timpul facultății, poți dobândi abilități sociale, creative, emoționale și etice, înveți să te organizezi și înveți ce e responsabilitatea. 3 – să fac ceva important pentru societate. Toată lumea vorbește despre problemele societății și de schimbările de care e nevoie, dar eu pot spune acum că fac ceva”.

Dorota Gwoździńska este din Polonia, a absolvit Pedagogia, iar acum studiază Psihologia. ”Am lucrat puțin cu copii și tineri, însă experiența mea în acest domeniu este la început. Programul SEV îmi oferă numeroase oportunități, două dintre acestea fiind cele mai importante pentru mine: să dobândesc mai multă experiență în activitățile cu tinerii și să trăiesc într-o altă țară. Participarea la proiectul de SEV mă ajută să îmi dezvolt abilitățile de comunicare, curajul și încrederea de sine. A locui și a lucra într-o țară străină reprezintă o modalitate excelentă de a mă familiariza cu diferite culturi, de a exersa o nouă limbă, de a descoperi bucătăria locală și de a dobândi cunoștințe practice. Lucrul cu tinerii îmi dezvoltă creativitatea și sunt convinsă că, în timpul proiectului, voi reuși să îmi îmbunătățesc abilitățile dobândite, dar și să învăț lucruri noi. Nu am mai fost până acum în România și nu știam prea multe despre această țară, cu excepția poziționării geografice, a capitalei și a poveștilor cu Dracula. De aceea, sunt foarte încântată să am ocazia să vizitez România, să cunosc români și să învăț limba română.

Trebuie să recunosc că orașul Cluj m-a impresionat prin frumusețea și deschiderea sa. Acest loc este complet diferit de stereotipurile greșite cu care m-am întâlnit până acum. Acesta este doar începutul șederii mele în România, și sunt, în fiecare zi, tot mai curioasă de aceste locuri și sper că, în timpul celor 5 luni de ședere, voi avea ocazia să învăț cât mai multe despre România și îndeosebi despre magica Transilvanie!”

 

Detalii suplimentare despre proiect pot fi  solicitate la adresa office@adesco.ro.

tINERET IN ACTIUNEServiciul European de Voluntariat – SEV oferă oportunitatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani de a participa, individual sau în grup, la o activitate de voluntariat în străinătate, în beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfășoară într-o țară străină, pentru o perioadă de la 2 la 12 luni (termen lung).

cmg

 

Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” are misiunea de a asigura accesul copiilor şi tinerilor, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale.

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a ANPCDEFP.

One Reply to ““Help Me Prepare for My Life – II””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.