Finalizare proiect “An EVS at Bregtalschule”

Asociaţia ADESCO din Cluj-Napoca a desfăşurat în perioada septembrie 2012 – iulie 2013 proiectul  „An EVS at Bregtalschule”, proiect finanţat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acţiune”- Acţiunea 2, Serviciul European de Voluntariat. Scopul proiectului a constat în trimiterea unui voluntar într-un stagiu de voluntariat în Germania, la asociația Bregtalshule Furtwangen.

Proiectul “An EVS at Bregtalschule” s-a desfăşurat pe parcursul a 11 luni, în cadrul unei şcoli pentru copii şi tineri cu nevoi speciale. Instituţia situată în zona Munţilor Pădurea Neagră include grădiniţă, şcoală, grădiniţă integrată, o şcoală pentru copii cu dizabilităţi, un internat şcolar şi un centru de consultanţă pentru intervenţie timpurie şi oferă servicii pentru un total de 70 de elevi, împărţiţi în grupe cu efectiv redus.

Andrada Scăiceanu, voluntara din București care a luat parte în proiect, a fost implicată în principal în activităţile şcolare şi recreative ale copiilor cu dizabilităţi mintale şi a contribuit la activitatea educaţională, utilizând ideile, experienţa şi cultura sa. Voluntara a lucrat împreună cu copiii şi tineri cu dizabilităţi mintale, într-un cadru multicultural, datorită prezenţei altor voluntari locali sau internaţionali (dintre care doi sunt voluntari EVS).

Pentru echipa şi elevii şcolii Bregtal, serviciul de voluntariat oferă un plus de experienţă în relaţia cu alte culturi.  Şcoală Bregtal este o instituţie pentru copii şi tineri cu dizabilităţi mintale şi fizice din mediul rural din sud-vestul Germaniei.

Cum descrie Andrada experiența de voluntar: Un an de voluntariat în străinătate este o experienţă extraordinară, pe care, cred eu, oricine ar trebui să o trăiască. Pentru mine, să merg într-o ţară străină, unde se vorbeşte o altă limbă, să mă descurc singură, să fiu pe picioarele mele, a fost o provocare destul de mare, care m-a forţat să ies din zona de confort şi să îmi împing limitele, să îmi depăşesc fricile şi să mă maturizez.


Am mai învăţat pe parcursul acestui an să fiu mai deschisă, să intru mai uşor în contact cu oamenii şi să nu mai fiu aşa timidă. În urmă interacţiunii cu oameni din alte culturi am realizat că, deşi provenim din ţări diferite şi privim viaţă în alt mod, suntem totuşi cu toţii oameni şi putem mereu să învăţăm unii de la alţii. De fapt, m-am decis să învăţ ceva de la fiecare om pe care îl întâlnesc, de exmplu cum priveşte el viaţă, sau ce îl face fericit, şi să încerc să aplic ce pot pentru mine, pentru că este păcat să trecem prin viaţă fără să încercăm să profităm unul de experienţă celuilalt. În felul acesta putem învăţa o mulţime de lucruri pe care altfel nu le-am afla niciodată, şi poate descoperim moduri noi de a fi fericiţi.


Un alt aspect al dezvoltării mele a fost să învăţ să fiu mai deschisă la provocări şi să profit de orice oportunitate care îmi iese în cale, să-mi depăşesc fricile, să trăiesc mai intens, pentru a nu avea apoi regrete. Am făcut lucruri pe care înainte nu-mi imaginăm că aş putea, de exemplu să învăţ să înot sau să schiez sau pur şi simplu să merg la doctor şi să mă descurc în limba germană.


Pentru mine decizia de a face un an de voluntariat în Germania a fost cea mai bună decizie din viaţă mea.
Cred că pentru oricine este o experienţă de creştere, de testare şi depăşire a limitelor. Eşti plasat într-un mediu nou, unde nu cunoşti pe nimeni, într-o ţară a cărei limbă nu o cunoşti prea bine sau aproape deloc, şi eşti forţat să te descurci. Şi te descurci, pentru că nu ai de ales, iar la sfârşit poţi să fii mândru de tine când ştii că ai reuşit.”

 

 tINERET IN ACTIUNEServiciul European de Voluntariat – SEV oferă oportunitatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani de a participa, individual sau în grup, la o activitate de voluntariat în străinătate, în beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfășoară într-o țară străină, pentru o perioadă de la 2 la 12 luni (termen lung).

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a ANPCDEFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.