EVS

Serviciul European de Voluntariat

Serviciul European de Voluntariat – SEV ofera oportunitatea tinerilor cu varste intre 18 si 30 de ani de a participa individual sau in grup la o activitate de voluntariat in strainatate in beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfasoara intr-o alta tara, pentru o perioada de la 2 la 12 luni (termen lung).

Ce este un proiect SEV?

Un proiect SEV implica un parteneriat intre trei parteneri: un voluntar, o organizatie de trimitere (sending) si o organizatie gazda (host). O activitate SEV se poate derula intr-o varietate de domenii: cultura, tineret, sport, asistenta sociala, patrimoniu cultural, arta, protectie civila, mediu, dezvoltarea cooperarii etc.

Activitatea de voluntariat individual:

• implica un singur voluntar, o organizatie de trimitere si o organizatie gazda

• ofera o  experienta intensiva de invatare (non-formala), sustinere individualizata, impact mare asupra dezvoltarii personale si oportunitati de integrare in comunitatea locala.

Activitatea de voluntariat de grup:

• permite voluntarilor sa participe in mod colectiv la o activitate de voluntariat la nivel local, regional, national, european sau international si sa beneficieze de experiente de invatare individuala si de grup

• un numar maxim de 100 de voluntari pot participa in aceeasi organizatie gazda sau, impartiti in sub-grupuri mai mici, in diferite organizatii gazda

• trebuie sa asigure un caracter de grup atat pentru procesul de invatare, cat si pentru serviciul in beneficiul comunitatii si, de asemenea, trebuie sa asigure o abordare tematica comuna si contacte regulate intre voluntari.

Durata

Activitatea SEV in strainatate trebuie sa aiba o durata minima de 2 luni si o durata maxima totala de 12 luni (excluzand pregatirea si evaluarea).

Un voluntar, in general, participa intr-o singura activitate de voluntariat. In cazuri justificate (in special atunci cand din motive pedagogice o abordare pas cu pas este prevazuta, atunci cand au aparut probleme in activitatea prevazuta initial sau daca voluntarul a participat intr-o activitate de grup pe termen scurt), o participare la doua sau mai multe activitati consecutive de voluntariat este posibila. Cu toate acestea, durata totala a activitatii nu poate niciodata sa depaseasca 12 luni pentru un singur voluntar. In cazul activitatilor de includere a tinerilor voluntari cu sanse reduse sau pentru activitatile voluntare de grup, daca este suficient justificat, o durata minima de doua saptamani este permisa.

In ceea ce priveste durata vizitei planificate in proiectele care implica tineri cu sanse reduse, aceasta, desi nu este definita, doar doua zile de vizita (excluzand deplasarea) pot fi suportate de catre finantarea comunitara.

Participanti:

• voluntarii au varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani si trebuie sa fie rezidenti legali intr-o tara a programului sau intr-o tara partenera. In cadrul anumitor activitati pot fi admisi si tineri cu varsta minima de 16 ani

• organizatia de trimitere/gazduire: orice tip de organizatie neguvernamentala, asociatie, autoritate locala sau orice initiativa locala non-profit, legal infiintata intr-o tara a programului sau intr-o tara partenera

• organizatia coordonatoare (aplicant): o organizatie sau asociatie non-profit, o autoritate locala, regionala sau nationala care organizeaza evenimente in domeniul tineretului, sportului sau culturii, cu statut non-profit sau organizatie guvernamentala internationala cu profit

Organizatiile cu sediul in tarile partenere, altele decat tarile din Sud-Estul Europei, pot fi organizatii de trimitere sau de gazduire, dar nu pot fi organizatii coordonatoare.

Tarile programului sunt:

– cele 27 de state membre UE, SEE (Islanda, Liechtenstein si Norvegia), Turcia, Elvetia si state care au semnat acorduri relevante in domeniul tineretului cu Comunitatea European

Tarile asociate la program sunt:

– Europa de Sud-Est: Albania, Bosnia si Hertegovina, fosta Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia

– Europa de Est si Caucaz: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Federatia Rusa, Ucraina

– Tarile partenere mediteraneene: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Autoritatea Palestiniana de Vest si Fasia Gaza, Siria, Tunisia.

Alte tari partenere din lume, cu prioritate cele din America Latina, Africa, Pacific, Caraibe si Asia.

Date limita:

In functie de statutul organizatiei, de natura activitatilor prevazute si de aria geografica, propunerile de proiecte trebuie sa fie trimise fie Agentiilor Nationale, fie Agentiei Executive. Acest lucru afecteaza si datele limita.

Cum procedam?  Detalii aici

Intrebari frecvente aici

Aici puteti consulta baza de date cu proiectele EVS aprobate.

Contactati-ne pentru detalii suplimentare.